Thursday, January 17, 2013

PAS Hanya Angguk Penghinaan Patrick Teoh

Sudah ramai rakyat Malaysia tanpa mengira kaum dan agama tampil mengecam kelancangan seorang pelakon keturunan Cina, Patrick Teoh yang secara sedar telah menghina Al-Quran dan agama Islam.

Hatta pemimpin dan penyokong PAS juga tidak ketinggalan mengecam pelakon Cina itu kerana pada awalnya mereka menjangkakan Patrick Teoh adalah penyokong Barisan Nasional (BN).

Bila pemimpin dan penyokong PAS menyedari individu tersebut adalah penyokong PR dan kerap turut sama menjayakan pelbagai program politik rakan sepakatan PAS yakni DAP, tak semena-mena PAS mula melembutkan nada kritikan.

Akhirnya seperti yang dijangkakan, PAS mengambil langkah berhati-hati dengan cuba menjustifikasikan penghinaan yang dilakukan oleh Patrick Teoh disebabkan ketidakfahaman pelakon itu terhadap Islam.

Itu tabiat kebiasaan PAS, sentiasa memilih bulu dalam melakukan kritikan atau kecaman bilamana berlakunya penghinaan terhadap Islam kerana pada PAS kepentingan politik PR dilihat lebih utama berbanding maruah agama.

Maka untuk mengendurkan kemarahan orang ramai terhadap PR, tanpa fikir panjang PAS dan pengikutnya menyalahkan Kerajaan Pusat kononnya telah gagal membentuk pemahaman orang bukan Islam terhadap agama Islam.

Mudah betul mereka bersikap lepas tangan dan cuba meletakkan beban kegagalan sendiri mentarbiah rakan sepakatan dalam PR untuk dipikul oleh orang lain pula.

Walhal sejak berpuluh tahun BN memerintah negara ini sudah banyak program bercorak pendidikan dan penerangan mengenai Islam disiarkan dalam media massa. Hanya golongan bebal dan keras sikap perkaumannya seperti Patrick Teoh sahaja yang buat tidak endah dan masih berselindung disebalik alasan kurang memahami sensitiviti umat Islam.

Demi kerana kemaruk undi penyokong Cina DAP, PAS sanggup berlapang dada di atas penghinaan yang dilakukan terhadap Islam, angguk-angguk dan geleng-geleng dengan menjadikan perkiraan politik sebagai pertimbangan.

Jika kekal beginilah gaya tarbiah PAS kepada DAP, nescaya sedikit masa lagi makin bercambah golongan tak sedar diri seperti Patrick Teoh dalam PR.

3 comments:

 1. Bok lokman pun boleh bagi ceramah! Hadi approve ke tahap sekolah dia?

  ReplyDelete
 2. Percayalah..Islam akan terus di hina selagi ada
  1.Parti Pas laknatullah
  2. Selagi ada anuar laknatullah
  3. selagi ada Nik Najis Babi.
  4.selagi ada Hadi Babi.
  5.Selagi ada pencacai Babi Paspkr laknatullah.
  6. selagi ada babpak segala Babi DAPIGS Laknatullah
  7. Selagi ada Kerajaan yang terlalu memanjakan binatang2 babi di atas
  8.Selagi ada umat yang bersekongkol dgn kapir laknatullah

  ReplyDelete
 3. Ooo tidak faham Islam....abih tu Kristian kat dunia lain yahudi kat palestin tu tak paham Islam la ye??? So biarkan dan maafkan?? Adoyai!! Ini bukan masalah faham ke tidak faham!! Ini soal RESPECT!! MAK BAPAK CINA PT NI TAK NGAJAR PT PASAL RESPECT!! KALAU AJAR PON DIA MMG TAKNAK BELAJAR!!!!

  ReplyDelete

Lu orang kasi tulis apa lu orang mau, Wa tak bertanggujawab!

PANDAI BUAT PANDAI TANGGUNG KAHKAHKAH