Thursday, July 12, 2012

Cili Panas! Siapa Akan Isi Baki 30 Kerusi Pakatan Pembangkang?

Kekalutan pembahagian kerusi yang akan ditandingi oleh pakatan pembangkang dalam PRU 13 hingga ke hari ini seakan belum menemui titik noktahnya lagi.

Dalam perkembangan terbaru, Lim Guan Eng selaku Setiausaha Agung DAP mendakwa partinya hanya akan bertanding di sekitar 60 kerusi parlimen sahaja, kurang 30 berbanding jumlah pembahagian yang didedahkan kepada umum sebelum ini.

Rekod PRU 2008 menunjukkan DAP telah bertanding di 47 kerusi dan menang 28 daripadanya dengan majoriti selesa.

Sekiranya angka 60 seperti yang disebut oleh Lim Guan Eng adalah angka 'muktamad', ini bermakna wujudnya peningkatan sebanyak 13 kerusi baru diperuntukkan kepada DAP yang berkemungkinan besar diambil alih dari kuota PKR.

Walaupun kita sedar angkat tersebut masih jauh dari angka sebenar, namun setidak-tidaknya Lim Guan Eng telah mengesahkan DAP semakin menonjolkan dirinya sebagai abang besar yang mampu menentukan corak haluan pakatan pembangkang.

Dalam pada itu, timbul satu dua persoalan bila DAP mengatakan hanya akan bertanding tidak lebih 60 kawasan parlimen, kepada siapa pula baki 30 kerusi tersebut akan diberikan?

Mungkinkah parti-parti lain misalnya SAPP, KITA atau PSM akan diberi tanggungjawab memikul cabaran di baki 30 kerusi tersebut untuk berentap dengan BN?

Jika segala persoalan di atas sukar untuk dijawab oleh pembangkang, nyatalah gembar gembur dakwaan Anwar Ibrahim kononnya proses pembahagian kerusi sesama pembangkang telah lama selesai hanyalah mimpi di siang hari.

Beruang Biru


kahkahkahkah!

2 comments:

  1. Ada can le artis-artis yang dah nak expired menyertai PR.

    ReplyDelete
  2. Seperti yang kita ketahui jenis cina yang tebal dengan sifat perkauman tidak akan rela selamanya dibawah telunjuk melayu, malah kewujudan DAP juga kerana ingin membebaskan kaum cina dari cengkaman melayu. Tetapi apakan daya orang melayu sejak zaman berzaman terlalu mudah diumpan dengan kata-kata manis dan terlalu mudah percaya dengan fitnah yang bakal merosakkan bangsa sendiri. Orang melayu juga tidak pernah menjadikan sejarah bangsa masa lalu sebagai iktibar sehingga lahir kata-kata "sudah terantuk baru tengadah".Betullah kata orang bangsa melayu bangsa ketam batu, kerana ingin sampai kepuncak sanggup pijak memijak dan tindas menindas demi untuk kepentingan diri sendiri.

    ReplyDelete

Lu orang kasi tulis apa lu orang mau, Wa tak bertanggujawab!

PANDAI BUAT PANDAI TANGGUNG KAHKAHKAH